U neposrednoj okolini Vila Drina

Jezero Perućac

U neposrednoj blizini brvnara Vila Drina nalazi se više turističkih atrakcija kao što su: Mećavnik, Drvengrad, Šarganska osmica, jezero Perućac, manastir Rača, reka Vrelo, planina Tara, Mitrovac i Kaluđerske bare i mnogi drugi.

Pregrađivanjem Drine betonskom branom visokom 90 m idužine 461 m, formirano je jezero Perućac dugačko oko 52 km koje se prostire sve do Višegrada.

Na jezeru je uređena pontonska plaža i nekoliko kafića. Turističkim brodićim možete krstariti po jezeru i ići do strmog kanjona Drine. Jezero je veoma bogato raznim vrstama ribe, tako da će i ribolovci ovde naći svoje mesto za uživanje.

Manastir Rača

Na oko 6 km od Bajine Bašte nalazi se manastir Rača iz 13. veka, zadužbina kralja Dragutina. U 16. i 17. veku predstavljao je centar srpske duhovnosti, pa je zbog svog značaja vandalski rušen, ali i revnosno obnavljan. Sadašnja Crkva je građena 1826. Za vreme turske vladavine, manastir je bio značajan centar prepisivačke škole.

Za vreme drugog svetskog rata u manastiru je zaslugom Igumana Platona Milojevića sačuvana najznačajnija srpska knjiga Miroslavljevo jevanđelje.

Reka Vrelo

Na oko 13 km od Bajine Bašte nalazi se zvanično najkraća reka u Evropi, dugačka svega 365 metara, zbog čega je često nazivaju "Reka Godina". Ističe iz kraškog terena planine Tare i uliva se u Drinu vodopadom visine oko 10 m. Ispod samog izvora reke podignut je ribnjak u kome se gaji kalifornijska pastrmka.

Tara - Mitrovac - Kaluđerske Bare

Kaluđerske Bare, centar Tare, visinska oaza zdravlja, mesto okupljanja ljubitelja zdravog življenja i aktivnosti u prirodi. Područje Kaluđerskih Bara obuhvata plato Tare koji leži na oko nešto više od 1000 m nadmorske visine, sa očuvanom prirodom u kojoj je izražena lepota pejzaža, etnografske vrednosti i potencijali za organizovanje sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Mitrovac je jedna od najvećih visoravni Tare. Nalazi se na oko 1080 m nadmorske visine Ovde će Vas dočekati obilje prirode i čistog vazduha. Aktivni doživljaj prirode...

Mokra Gora - Šarganska osmica - Drvengrad

U Mokroj Gori je između 1921-25. godine izgrađena čuvena „Šarganska osmica“, pruga uskog koloseka koja je povezivala Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom. Duga je 13,5 km. „Osmica“ se sa 800 m nadmorske visine spušta na čak 350 m. Četvrt veka pruga je bila van upotrebe, da bi se godine 1999. krenulo sa kompletnom rekonstrukcijom. Sada je ponovo u funkciji i predstavlja istinsku atrakciju.

Drvengrad je etno selo, izrađeno po zamisli Emira Kusturice za potrebe snimanja filma "Život je čudo". U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete su u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. Tu je i mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom, građena po ugledu na ruske crkve-brvnare, posvećena Svetom Savi.

Jezero Zaovine

Jezero Zaovine leži na 840 m nadmorske visine, i nastalo je pregrađivanjem gornjeg toka rečice Beli Rzav. U jezero Zaovine se, u vreme visokog vodostaja, kroz ogromne cevi postavljene u tunelu dužine 9750 m ispumpava voda iz jezera Perućac, koja se kasnije u vreme niskog vodostaja iz ove akumulacije istim cevima vraća u Drinu. Jezero Zaovine, okruženo šumama i proplancima, predstavlja pravu oazu mira i tišine. Kristalno čista jezerska voda obiluje raznim vrstama riba. Jezero pruža mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi, kao i za kupanje.

Kremna - kuća Tarabića

Na pola puta između Tare i Mokre Gore nalazi se Kremna, planinsko mesto u istoimenoj kotlini koja razdvaja Taru i Zlatibor. U ovom mestu je nastalo čuveno Kremansko proročanstvo, koje po čuvenju predstavlja treće svetsko proročanstvo, posle Nostradamusovog i Celestinskog. U svakom slucaju predstavlja krunu naseg narodnog proricanja. Kremanski proroci Miloš i Mitar Tarabić u 19. veku, svojim vizijama pobudili su interesovanje celokupne srpske javnosti.

Vidikovac Banjska Stena

Banjska stena se nalazi 7 km od Mitrovca, na 1024 m nadmorske visine. Sa ovog vidikovca može se videti HE »Bajina Bašta« i srednji tok Drine sa svih sedam rečnih terasa. Vidik se pruža sve do sela Bačevci i planine Maljen. Na jugo-zapadu se mogu videti Zvezda i plato Božurne na kome rastu tri vrste božura koje predstavljaju relikte i endemite Tare. Na 300 m od Banjske stene nalazi se hranilište za medvede za koje se procenjuje da ih ima oko 30.

Bajina Bašta

Živopisna varošica, Bajina Bašta, poslednjih godina sve više dobija na značaju u turističkoj ponudi Srbije. Mnoštvo restorana, kafića, barova i prodavnica upotpunjuje dnevni, a i nočni život. Neprekidno se organizuju kulturne manifestacije za svačiji ukus i gostovanja estradnih zvezda i umetnika. U gradu zabavu mogu naći gosti svih generacija.

Developed by BizNet izrada sajta Designed by Poslovni imenik Obrenovac